Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pieczarki w kremowym sosie

przepis:

250 g małych pieczarek
100 ml śmietany 30%
1 łyżeczka mąki
1 cebula
1 ząbek czosnku
posiekana natka pietruszki
sól, biały pieprz
1 łyżka oleju

makaron uszka ( Dischi volanti)

Pieczarki opłukać, pokroić na ćwiartki.
Cebulę i czosnek posiekać, a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać pieczarki i smażyć je mieszając przez  aż przyrumienią się, a nadmiar wody odparuje.
Do usmażonych pieczarek dolać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Chwilę wszystko razem gotować, a potem zagęścić sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
Pieczarki podać z makaronem, posypać posiekaną zieloną pietruszką.