Sernik z mandarynkami
przepis:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
25 dag masła lub margaryny
3 łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać, dodać tłuszcz, wszystko posiekać. Na końcu dodać żółtka. Szybko wyrobić i łożyć ciasto do zamrażalnika lub lodówki.
Masa serowa:
0,5 kg białego sera
1 jajko
budyń śmietankowy
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła lub margaryny
sok z jednej cytryny
Masło utrzeć z cukrem , dodawać po jednym żółtka, a następnie ser budyń.
Masa z białek:
5 białek ubić na sztywno z 1 szklanką cukru. Na koniec pianę wymieszać z budyniem śmietankowym.
Do formy (podłużna blacha) wyłożyć (skubiąc je na kawałki) 2/3 schłodzonego ciasta.
Na warstwę ciasta wyłożyć masę serową, a na niej ułożyć owoce (mandarynki z puszki).
Na to wyłożyć pianę z białek, a na nią poskubać resztę ciasta.