Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Mazurek figowo-orzechowy

przepis:

Kruche ciasto na spód

30 dag mąki

10 dag masła

10 dag margaryny

10 dag cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 surowe żółtka

 Masło i margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. 

Okrągłą formę wyłożyć ciastem i piec je w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

Masa figowa

25 dag suszonych fig

25 dag cukru

1/2 szklanki wody

1/2 łyżeczki octu spirytusowego

2 cytryny

5 dag skórki pomarańczowej

10 dag orzechów włoskich

Figi i obrane cytryny zmielić w maszynce do mięsa (figi można wcześniej namoczyć w wodzie). Orzechy posiekać.

Z wody, cukru i octu ugotować syrop "do nitki". Włożyć do niego zmielone figi, skórkę pomarańczową i orzechy.

Gotować chwilę, aż masa stanie się jednolita. Po ostudzeniu wykładamy ją  na upieczone ciasto. Można udekorować lukrem albo czekoladą.

Masa jest naprawdę wyśmienita i myślę, że byłaby też dobra jako nadzienie do strucli drożdżowej