Rolady schabowe z boczkiem, kiełbasą, ogórkiem kiszonym i kluski na parze
przepis:
Kotlety ze schabu cienko rozbić. Posolić, popieprzyć. Na rozbitych kotletach ułożyć plaster boczku wędzonego, kawałek ogórka kiszonego i kawałek kiełbasy. Mięso zwinąć i spiąć szpilkami.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka , a następnie zrumienić rolady. Podlać wodą lub bulionem i dusić je do miękkości. Dodać sól i pieprz do smaku.
Sos, który powstał w trakcie duszenia zagęścić mąką pszenną.
.
Kluski na parze:
40 dag mąki pszennej
2-3 dag drożdży
2 jajka
5 dag masła lub margaryny
ok. 1/4 l mleka
5 dag cukru
sól
Zarobić rozczyn z drożdży ( trochę mąki, cukier, ciepłe mleko rozrobić z drożdżami). Poczekać aż wyrośnie.
Jajka ubić z częścią cukru.
Do przesianej mąki dodać zaczyn drożdżowy i ubite jajka. Dobrze wyrobić, potem dodać stopniowo tłuszcz. Chwilę jeszcze wyrabiać. Kiedy ciasto będzie za gęste dolewamy trochę ciepłego mleka.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Formować pyzy (tak jak pączki) , układać je na stolnicy posypanej mąką , przykryć ściereczką i poczekać aż ponownie wyrosną.
Przygotować naczynie do parowania klusek.
Do garnka nalewamy wodę. Czystą ściereczkę lnianą naciągamy na garnek i przymocowujemy do brzegów garnka. Ściereczka musi być dobrze przymocowana i naciągnięta, aby wytrzymała ciężar kilku klusek.
Kiedy woda zacznie wrzeć na ściereczce układamy kilka klusek. Przykrywamy pokrywą (najlepiej miską metalową) i gotujemy 4-5 minut.