Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Rolady schabowe z boczkiem, kiełbasą, ogórkiem kiszonym i kluski na parze

przepis:

Kotlety ze schabu cienko rozbić. Posolić, popieprzyć.  Na rozbitych kotletach ułożyć plaster boczku wędzonego, kawałek ogórka kiszonego i kawałek kiełbasy.  Mięso zwinąć  i spiąć szpilkami.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka , a następnie  zrumienić rolady. Podlać wodą  lub bulionem i dusić je do miękkości. Dodać sól i pieprz do smaku.

Sos, który powstał w trakcie duszenia zagęścić mąką pszenną.

 .

Kluski na parze:

40 dag mąki pszennej

2-3 dag drożdży

2 jajka

5 dag masła lub margaryny

ok. 1/4 l  mleka

5  dag cukru

sól

Zarobić rozczyn z drożdży ( trochę mąki, cukier, ciepłe mleko  rozrobić z drożdżami). Poczekać aż wyrośnie.

Jajka ubić z częścią cukru.

Do  przesianej mąki dodać zaczyn drożdżowy i  ubite jajka. Dobrze wyrobić,  potem dodać stopniowo tłuszcz. Chwilę jeszcze wyrabiać. Kiedy ciasto będzie za gęste dolewamy trochę ciepłego  mleka.

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Formować pyzy (tak jak pączki) , układać je na stolnicy posypanej mąką , przykryć ściereczką i poczekać aż ponownie wyrosną.

Przygotować naczynie do parowania klusek.

Do garnka nalewamy wodę. Czystą ściereczkę lnianą  naciągamy na garnek  i przymocowujemy do brzegów garnka. Ściereczka musi być dobrze przymocowana i naciągnięta, aby wytrzymała ciężar kilku klusek.

Kiedy woda zacznie wrzeć na ściereczce układamy  kilka klusek. Przykrywamy pokrywą (najlepiej miską metalową) i gotujemy 4-5 minut.