Zupa cukiniowa z groszkiem
przepis:
3-4 młode cukinie (80 dag)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 mały por
1,5 łyżki masła
6 szklanek bulionu
mała puszka groszku
¾ szklanki śmietanki 30 %
1 żółtko
ryż ugotowany na sypko
2 łyżki koperku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Cukinię umyć, cienko obrać i drobno posiekać. Por oczyścić, umyć i pokroić w półplasterki. Cebulę, czosnek i por zeszklić na maśle, następnie dołożyć cukinię i chwilę smażyć. Podsmażone jarzyny zalać bulionem i gotować 7 min, aż cukinia zmięknie. Zupę zmiksować, posolić, dodać groszek i zagotować. Zdjąć z ognia. Żółtko wymieszać z 3 łyżkami zupy, wlać do reszty zupy, połączyć ze śmietaną, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny.
Ryż porozkładać na talerze, zalać gorącą zupą, posypać koperkiem i przybrać skórką z cukinii.