Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa cukiniowa z groszkiem

przepis:

3-4 młode cukinie (80 dag)

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 mały por

1,5 łyżki masła

6 szklanek bulionu

mała puszka groszku

¾ szklanki śmietanki 30 %

1 żółtko

ryż ugotowany na sypko

2 łyżki koperku

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

Cukinię umyć, cienko obrać i drobno posiekać. Por oczyścić, umyć i pokroić w półplasterki. Cebulę, czosnek i por zeszklić na maśle, następnie dołożyć cukinię i chwilę smażyć. Podsmażone jarzyny zalać bulionem i gotować 7 min, aż cukinia zmięknie. Zupę zmiksować, posolić, dodać groszek i zagotować. Zdjąć z ognia. Żółtko wymieszać z 3 łyżkami zupy, wlać do reszty zupy, połączyć ze śmietaną, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny.

Ryż porozkładać na talerze, zalać gorącą zupą, posypać koperkiem i przybrać skórką z cukinii.