Ryżanka z warzywami i kurczakiem
przepis:
2 kostki bulionu
15 dag ryżu
por
marchewka
20 dag fasolki szparagowej
15 dag pieczarek
pierś z kurczaka
sól
biały pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cząbru
Bulion rozpuścić w 1 litrze wody, wsypać ryż, gotować go przez 10 min.
Por przekroić wzdłuż na pół, umyć, pokroić ukośnie w półkrążki. Marchew pokroić w słupki.
Fasolkę umyć , pokroić na kawałki.
Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki.
Mięso umyć, pokroić na paseczki.
Por, fasolkę, marchewkę, pieczarki i mięso dodać do bulionu z ryżem. Gotować dalsze 15 min na małym ogniu. Zupę przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cząbrem.