Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Makowiec z jabłkami

przepis:

3/4 puszki maku

10 dag cukru

4 jajka

4 łyżki kaszki manny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

5 dag masła

4-5 jabłek

aromat migdałowy

biała czekolada do przybrania

Jabłka utrzeć na grubej tarce.

Cukier utrzeć z masłem dodając po jednym żółtku.

Następnie dodać mak, kaszkę manną, proszek do pieczenia, utarte jabłka, a na końcu pianę z białek.

Spód formy ( nie jest to konieczne) wyłożyć rozwałkowanym kruchym ciastem,  na nie wylać masę makową.

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C ok. 1,5 godziny.

Przepisy, do których dotarłam uwzględniały mak suchy, a więc bez dodatków.

Ja dysponowałam niecałą puszką maku stąd więc zmiany w proporcjach. Mimo, że robiłam to na wyczucie, ciasto okazało się bardzo dobre.

 .