Kremowa zupa z selerem, groszkiem i kurczakiem
przepis:
1,5 l bulionu drobiowego
40 dag piersi z kurczaka
3 łodygi selera naciowego
30dag świeżego lub mrożonego groszku
200 ml śmietany kremówki
4 żółtka
cebula
2 łyżki masła
cytryna
listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu
koperek
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć. Bulion wlać do garnka, dodać listek laurowy i ziarna pieprzu, zagotować.
Włożyć kurczaka gotować na małym ogniu 25-30 min bez przykrycia. Potem mięso wyjąć, ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Seler naciowy oczyścić, pokroić ukośnie na plasterki. Cebulę obrać, posiekać w kostkę. Koperek umyć, posiekać.
Masło stopić w rondelku, włożyc cebulę i seler, smażyć 2-3 minuty.
1 litr rosołu z gotowania kurczaka przecedzić, wlać do warzyw. Dodać zielony groszek, gotować pod przykryciem 5-10 minut.
Kawałki mięsa dodać do zupy, wymieszać.
Cytrynę obrać. Skórkę pokroić w cienkie paski, sparzyć na sitku. Z miąższu wycisnąć sok. Odłożyć część skórki do dekoracji. Resztę skórki wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny, żółtkami, śmietaną - 1-2 łyżkami zupy.Przyprawić solą i pieprzem. Wlać do zupy, mocno podgrzać, ale nie gotować.
Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem. Posypać koperkiem i udekorować skórką cytrynową.