Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kremowa zupa z selerem, groszkiem i kurczakiem

przepis:

1,5 l bulionu drobiowego

40 dag piersi z kurczaka

3 łodygi selera naciowego

30dag świeżego lub mrożonego groszku

200 ml śmietany kremówki

4 żółtka

cebula

2 łyżki masła

cytryna

listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu

koperek

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

Piersi  z  kurczaka opłukać, osuszyć. Bulion wlać do garnka, dodać listek laurowy i ziarna pieprzu, zagotować.

Włożyć kurczaka gotować na małym ogniu 25-30 min bez przykrycia. Potem mięso wyjąć, ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Seler naciowy oczyścić, pokroić ukośnie na plasterki. Cebulę obrać, posiekać w kostkę. Koperek umyć, posiekać.

Masło stopić w rondelku, włożyc cebulę i seler, smażyć 2-3 minuty.

1 litr rosołu z gotowania kurczaka przecedzić, wlać do warzyw. Dodać zielony groszek, gotować pod przykryciem 5-10 minut.

Kawałki mięsa dodać do zupy, wymieszać.

Cytrynę obrać. Skórkę pokroić w cienkie paski, sparzyć na sitku. Z miąższu wycisnąć sok. Odłożyć część skórki do dekoracji. Resztę skórki wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny, żółtkami, śmietaną - 1-2 łyżkami zupy.Przyprawić solą i pieprzem. Wlać do zupy, mocno podgrzać, ale nie gotować.

Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem. Posypać koperkiem i udekorować skórką cytrynową.