Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Wieniec drożdżowy z nadzieniem figowym

przepis:

20 dag suszonych fig

5 dag rodzynek

5 dag orzechów włoskich

jabłko

cukier

cytryna

zmielony cynamon

1 łyżka masła

Figi i rodzynki namoczyć w wodzie. Kiedy zmiękną, figi drobno pokroić, orzechy posiekać, jabłko utrzeć na grubej tarce jarzynowej, dodać rodzynki, wymieszać.

Pół szklanki wody zagotować, dodać 2-3 łyżki cukru, lukier chwilę pogotować, a następnie dodać bakalie i jabłko, sok z cytryny, cynamon i 1 łyżkę masła.

Ostudzoną masę nakładać na rozwałkowane ciasto drożdżowe i zwijać je jak struclę.

Przepis na ciasto drożdżowe gdzieś tam już jest  :D

 .