Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Tarta z gruszkami

przepis:

Kruche ciasto:

30 dag mąki

10 dag masła

10 dag margaryny

10 dag cukru pudru

3 surowe żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać przesiany cukier puder i żółtka. Ciasto wyrobić szybko, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.

Potem ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno okrągłej  formy. Ciasto ponakłuwać i  wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec przez 10 min.

Puszka gruszek

250 ml gęstej śmietany

2 żółtka

2 łyżki cukru  ( to za mała ilość)

Śmietanę ubić z żółtkami i cukrem (podana ilość cukru okazała się za mała, ja dosładzałam krem).

Gruszki odsączyć, przekroić , ponacinać wzdłuż rowki i  ułożyć wypukłymi częściami do góry na podpieczonym cieście. Zalać kremem ze śmietany i piec ok 30 min. Z 30 min w moim piekarniku zrobiło się ok 60 :D