Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa selerowa z fasolą

przepis:

2-3 łodyżki selera naciowego 250 dag fasoli Jaś cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka olej, sól, biały pieprz majeranek Fasolę umyć, namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia gotować w wodzie , w której się moczyła do miękkości. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Seler pokroić. Marchew obrać, pokroić  w kostkę. Rozgrzać olej , wrzucić jarzyny, smażyć  przez ok.5 min, stale mieszając. Dodać je do fasoli, doprawić do  smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotować aż jarzyny będą miękkie. Do zupy podać grzanki. Masło utrzeć z roztartym ząbkiem czosnku i tymiankiem. Posmarować nim kromki bułki i zapiec je w piekarniku.