przepis:
4 piersi z kaczki
1/2 szklanki soku z żurawiny (lub z czarnej porzeczki)
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
2-3 łyżki żurawiny (firmy Rolnik)
1 łyżka konentratu pomidorowego
kawałek (2-3 cm) świeżego imbiru
cebula
olej
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
Piersi z kaczki dobrze oczyścić , umyć, wysuszyć.
Naciać nożem od strony skóry w "kratkę", posolić, popieprzyć. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Na oleju przesmażyć piersi, najpierw na chrupko od strony skórki, poźniej chwilę od strony mięsa.
Mięso przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnia (180 C)
Cebulę pokroić w kostkę, imbir utrzeć. Zeszklić na tłuszczu, na którym smażyły się piersi. Dodać czerwone wino i prawie całkowicie odparować, następnie dodać sok z żurawiny i też zredukować.
Do sosu dodać żurawiny i przecier pomidorowy, pogotować chwilkę.
Sosem zalewamy piersi i pieczemy je w piekarniku ok 40 min.
Po upieczeniu sos przetrzeć, zagęścić.
Podawać oczywiście z kluskami gotowanymi na parze.