Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierś z kaczki z żurawiną i imbirem

przepis:

4 piersi z kaczki 1/2 szklanki  soku z żurawiny (lub z czarnej porzeczki) 1/2 szklanki  wytrawnego czerwonego wina 2-3  łyżki żurawiny   (firmy Rolnik) 1 łyżka konentratu pomidorowego kawałek (2-3 cm) świeżego imbiru cebula olej 2-3 łyżki mąki sól,  pieprz Piersi z kaczki dobrze oczyścić , umyć, wysuszyć. Naciać  nożem od strony skóry w "kratkę", posolić, popieprzyć. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na oleju przesmażyć piersi, najpierw na chrupko od strony skórki, poźniej chwilę  od strony mięsa. Mięso przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnia (180 C) Cebulę pokroić w kostkę, imbir utrzeć. Zeszklić  na tłuszczu, na którym smażyły się piersi. Dodać czerwone wino i prawie całkowicie odparować, następnie dodać sok z żurawiny i też  zredukować. Do sosu dodać żurawiny i przecier pomidorowy, pogotować chwilkę. Sosem zalewamy piersi  i  pieczemy  je  w piekarniku ok 40 min. Po upieczeniu sos przetrzeć, zagęścić. Podawać oczywiście z kluskami gotowanymi na parze.