Panga - chińskie wariacje
przepis:
2 filety z pangi rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki, skropić je sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny.
Potem kawałki ryby moczyć w lekko ubitym białku, a następnie w mące ziemniaczanej i obsmażyć na oleju.
Upieczoną rybę zdjąć z patelni i odłożyć.
Na oleju, który został z smażenia ryby smażymy najpierw pokrojone w talarki pieczarki. Zdejmujemy je z patelni , a potem smażymy posiekany ząbek czosnku, posiekaną papryczkę chili i starty kawałek świeżego imbiru i pokrojoną dymkę i paski czerwonej papryki.
Kiedy się zeszklą dodajemy do nich pieczarki, podlewamy rosołem , chwilę gotujemy, a następnie dodajemy kawałki ryby. Dusimy jeszcze ok 5 min.
Dosolić do smaku, podawać z ryżem na sypko.