Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Makowiec z budyniem na Podkoziołka :)

przepis:

Tortownicę wyłożyć cienko rozwałkowanym kruchym ciastem.

Na warstwę ciasta wyłożyć masę makową.

Ja użyłam  3/4 puszki gotowej masy makowej, do której dodałam jedno jajko i 1 łyżkę  bułki tartej.

Ma masę makową   wykładamy masę budyniową.

Z 0,5 l śmietanki kremowej odlewamy połowę, rozrabiamy w niej budyń waniliowy.

Pozostałą śmietankę podgrzewamy z 3/4 szklanki cukru. Kiedy zacznie wrzeć, wlewamy rozrobiony budyń, cały czas mieszamy i gotujemy aż masa zgęstnieje.

Na wierzch ciasta kładziemy kruszonkę.

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku ok 1 godziny.