przepis:
2 duże gruszki
cukier waniliowy
2-3 ziarna anyżu
3 żółtka
łyżka mąki ziemniaczanej
1,5szklanki mleka
6 łyżek cukru
.
Gruszki obrać, przepołowić, wyciąć gniazdka nasienne, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Szklankę wody z połową cukru zagotować.
Gruszki włożyć do wrzącego syropu, gotować na bardzo małym ogniu do miękkości.
Ugotowane owoce wyjąc z syropu i ostudzić.
Mąkę rozprowadzić z niewielką ilością zimnego mleka.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i anyżem.
Do gotującego się mleka wlać mleko z mąką i doprowadzić do wrzenia.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, połączyć z gorącym mlekiem.
Przez chwilę podgrzewać mieszając, aż krem zgęstnieje.
Owoce ułożyć w salaterkach, zalać kremem, odstawić do zastygnięcia i schłodzić w lodówce.