Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Gruszki w kremie angielskim

przepis:

2 duże gruszki cukier waniliowy 2-3 ziarna anyżu 3 żółtka łyżka mąki ziemniaczanej 1,5szklanki mleka 6 łyżek cukru  . Gruszki obrać, przepołowić, wyciąć gniazdka nasienne, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Szklankę wody  z  połową cukru zagotować. Gruszki włożyć do wrzącego syropu, gotować na bardzo małym ogniu do miękkości.  Ugotowane owoce wyjąc  z syropu i ostudzić. Mąkę rozprowadzić z niewielką ilością  zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i anyżem. Do  gotującego się mleka wlać  mleko z mąką i doprowadzić do wrzenia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, połączyć z gorącym mlekiem. Przez chwilę podgrzewać mieszając, aż krem zgęstnieje. Owoce ułożyć w salaterkach, zalać kremem, odstawić do zastygnięcia i schłodzić w lodówce.