Hochzeitssuppe - niemiecka zupa weselna
przepis:
Podstawą zupy jest mieszanka 1:1 rosołu z kury i wywaru z wołowiny.
Kiedy to już mamy przygotowujemy dodatki.
Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki , kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru.
Z mięsa mielonego ( mielona wieprzowina, bułka, jajko,sól, pieprz, przesmażona cebulka i posiekana natka pietruszki) formujemy malutkie klopsiki.
Gotujemy je w części rosołu. Nie należy gotować klopsików w całości rosołu bo może zmętnieć.
Drobny makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Dwa jajka roztrzepujemy z 5 łyżkami śmietanki, dodajemy sól, gałkę muszkatołową.
Płaskie naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wylewamy na nie masę jajeczną. Naczynie stawiamy na drugim, w którym delikatnie gotuje się woda. Kiedy masa się zetnie wykładamy ją na talerz i tniemy na kawałki.
Szparagi, makaron, klopsiki i pokrojoną masę jajeczną wykładamy na talerz i zalewamy rosołem.