Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Hochzeitssuppe - niemiecka zupa weselna

przepis:

Podstawą zupy jest mieszanka  1:1 rosołu z kury i wywaru z wołowiny.

Kiedy  to już mamy przygotowujemy dodatki.

Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki , kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej  wodzie  z odrobiną cukru.

Z mięsa mielonego ( mielona wieprzowina, bułka, jajko,sól, pieprz,  przesmażona cebulka i posiekana natka pietruszki) formujemy malutkie klopsiki.

Gotujemy je w   części rosołu.  Nie należy gotować klopsików w całości rosołu  bo może zmętnieć. 

Drobny  makaron gotujemy  w osolonej wodzie.

Dwa jajka roztrzepujemy z 5 łyżkami śmietanki, dodajemy sól, gałkę muszkatołową.

Płaskie naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wylewamy na nie masę jajeczną. Naczynie stawiamy  na drugim, w którym delikatnie  gotuje się woda. Kiedy masa się zetnie wykładamy  ją na talerz i tniemy na kawałki.

Szparagi, makaron, klopsiki i  pokrojoną masę jajeczną wykładamy na talerz i zalewamy rosołem.