Wegański krupnik
przepis:
1 marchew
1 pietruszka
kawalek selera
biała część pora
1 szalotka
3 ziemniaki
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
1 łyżka pokruszonych drobno suszonych grzybów
posiekana natka pietruszki
1 szklanka ugotowanego pęczaku
1 łyżka oleju
0,5 l wody
Warzywa obrać, opłukać.
Pietruszkę, seler i marchew utrzeć na tarce na grubych oczkach.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Por pokroic w krążki.
Szalotkę pokroić i zrumienić na oleju.
Utarte i pokrojone warzywa zagotować w osolonej wodzie.
Dodać kaszę, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie.
Kiedy warzywa zmiękną, do zupy dodać przesmażoną szalotkę.
Do gotowego krupniku, na talerzu dodać posiekaną natkę pietruszki.