Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Wegański krupnik

przepis:

1 marchew

1 pietruszka

kawalek selera

biała część pora

1 szalotka

3 ziemniaki

sól, pieprz

ziele angielskie, liść laurowy

1 łyżka pokruszonych drobno suszonych grzybów

posiekana natka pietruszki

1 szklanka ugotowanego pęczaku

1 łyżka oleju

0,5 l wody

Warzywa obrać, opłukać.

Pietruszkę, seler i marchew utrzeć na tarce na grubych oczkach.

Ziemniaki obrać, opłukać i  pokroić w kostkę.

Por pokroic w krążki.

Szalotkę pokroić i zrumienić na oleju.

Utarte i pokrojone warzywa zagotować w osolonej wodzie.

Dodać kaszę, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie.

Kiedy warzywa zmiękną, do zupy dodać przesmażoną szalotkę.

Do  gotowego krupniku,  na talerzu dodać posiekaną natkę pietruszki.