Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Roladki w stylu włoskim

przepis:

piersi z kurczaka

kilka plastrów szynki parmeńskiej (albo innej surowej)

mąka, sól, pieprz, kilka liści szałwii

czerwone  wytrawne wino

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć,  pokroić na mniejsze kawałki , lekko rozbić.

Szałwię umyć, osuszyć.

Na każdym plastrze szynki ułożyć dwa listki szałwii i kawałek kurczaka, oprószonego solą i pieprzem.

Roladki zwinąć ciasno, spiąć wykałaczką i obtoczyć w mące.

Npatelni  rozgrzać olej. Na gorący tłuszcz włożyć roladki, obsmażyć ze wszystkich stron. Wlać wino, patelię przykryć i dusić na niewielkim ogniu aż mięso  będzie miękkie.

W razie konieczności podlać niewielką ilością wody.