Gruszkowo-karmelowy sernik
przepis:
Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę.
Gruszki odcedzić z zalewy, pokroić na cząstki i ułożyć na cieście.
Masa serowa:
15 dag cukru
5 jajek
50 dag twarogu
25 dag serka waniliowego
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki
zapach waniliowy
Jajka ubić na pianę z cukrem. Dodać ser, budyń, mąkę i zapach waniliowy.
Masę serową wyłożyć na ciasto z gruszkami i piec w piekarniku w temp. 180 C 50 min.
Masa na wierzch sernika:
5 dag cukru
1 łyżka miodu
2 łyżki Amaretto
10 dag płatków migdałowych
Na patelni rozpuścić cukier, miód, dodać Amartto. Kiedy zacznie sie robić karmel dodać płatki migdałowe.
Migdały wyłożyć na wierzch sernika. Piec jeszcze 15-20 min.