Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Gruszkowo-karmelowy sernik

przepis:

Kruche ciasto  rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę.

Gruszki odcedzić z zalewy, pokroić na cząstki i ułożyć na cieście.

Masa serowa:

15 dag cukru

5 jajek

50 dag twarogu

25 dag serka waniliowego

1 budyń waniliowy

 2 łyżki mąki

zapach waniliowy

Jajka ubić na pianę z cukrem. Dodać  ser, budyń, mąkę i zapach waniliowy.

Masę serową wyłożyć na ciasto z gruszkami i piec w piekarniku  w temp. 180 C 50 min.

Masa na wierzch sernika:

5 dag cukru

1 łyżka miodu

2 łyżki Amaretto

10 dag płatków migdałowych

Na patelni rozpuścić cukier, miód, dodać Amartto. Kiedy zacznie sie robić karmel dodać płatki migdałowe.

Migdały wyłożyć na wierzch sernika. Piec jeszcze 15-20 min.