Udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem
przepis:
4 udka z kurczaka
olej
sól, pieprz
łyżeczka rozmarynu (suszonego lub świeżego)
kilka zielonych oliwek
4 ząbki czosnku
cytryna
pół szklanki białego wytrawnego wina
Cytrynę wyszorować, zeskrobać paseczki skórki.
Udka umyć, osuszyć, poprzekrawać , oprószyć solą i pieprzem.
Łyżkę oleju wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny i połową rozmarynu.
Udka zalać marynatą i odstawić na pół godziny.
Mięso osączyć z zalewy. Opiec na rozgrzanym oleju po 5 min z każdej strony.
Przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
Czosnek przekroić w poprzek na połowę, dodać do mięsa.
Udka oprószyć pozostałym rozmarynem.
Wstawić do piekarnika, piec 40 min w temp. 250 C.
W połowie pieczenia do mięsa dodać wino, dodać skórkę z cytryny i (jeśli ktoś lubi) oliwki.