Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem

przepis:

4 udka z kurczaka

olej

sól, pieprz

łyżeczka rozmarynu (suszonego lub świeżego)

kilka zielonych oliwek

4 ząbki czosnku

cytryna

pół szklanki białego wytrawnego wina

Cytrynę wyszorować, zeskrobać paseczki skórki.

Udka umyć, osuszyć, poprzekrawać , oprószyć solą i pieprzem.

Łyżkę oleju wymieszać z 3 łyżkami soku z cytryny i połową rozmarynu.

Udka zalać marynatą i odstawić na pół godziny.

Mięso osączyć z zalewy. Opiec na rozgrzanym oleju po 5 min z każdej strony.

Przełożyć je do naczynia żaroodpornego.

Czosnek przekroić w poprzek na połowę, dodać do mięsa.

Udka oprószyć pozostałym rozmarynem.

Wstawić do piekarnika, piec 40 min w temp. 250 C.

W połowie pieczenia do mięsa dodać wino, dodać skórkę z cytryny i (jeśli ktoś lubi) oliwki.