Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciasto piaskowe z makiem

przepis:

1 kostka masła lub margaryny

1 szklanka cukru

10 czubatych łyżek mąki pszennej

5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

4 jajka

skórka z jednej cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

10 dag mielonego maku

3 łyżki bułki tartej

3 łyżki cukru

1 łyżka masła

1 jajko

zapach migdałowy

Przygotować masę makową.

Do zmielonego maku dodać stopione masło, cukier, bułkę tartą i jajko.

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Do masy dodać startą skórkę z cytryny, po jednym jajku i szczyptę soli.

Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce  mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Formę keksową  nasmarować tłuszczem, posypać bułką tartą.

2/3 ciasta wyłożyć do formy, następnie rozsmarować masę makową i przykryć resztą ciasta.

Ciasto przemieszać ze sobą.

Wstawić  do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny.