Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Szpinakowe calzone

przepis:

Do zrobienia  calzone wykorzystałam resztę ciasta, które pozostało od czosnkowych ślimaczków.

http://figowesmaki.blox.pl/2011/03/Czosnkowe-slimaczki.html

Nadzienie ze szpinaku i fety.

Liście szpinaku  gotujemy w osolonej wodzie, odciskamy i kroimy.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, przyprawiamy solą, pierzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i tartym parmezanem.

Nadzienie rozkładamy na rozwałkowanym cieście. Na szpinaku kładziemy plasterki sera feta.

Przykrywamy ciastem, brzegi ciasta zawijamy.

Wierzch calzone  posmarować rozbełtanym jajkiem z posiekaną pietruszką.

Piec w piekarniku ok 0,5 godziny