Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Spaghetti z sosem serowym z boczkiem

przepis:

20 dag sera  żółtego (ementaler, warmiński)

10 dag wędzonego boczku

2 łyżki masła

kieliszek białego wytrawnego wina

200 ml mleka

200 ml śmietanki

1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej

łyżka posiekanego szczypiorku

40 dag spaghetti

Pieprz osączyć z zalewy, przelać na sitku wodą.

Makaron ugotować, odcedzić.

Sery zetrzeć na tarce.

Boczek pokroić w kostkę.

W rondlu stopić masło, wlać wino, mleko i śmietanę, wymieszać , zagotować.

Wsypać sery, gotować 2-3 minuty na małym ogniu mieszając, dodać zielony pieprz i gałkę muszkatołową.

Wrzucić boczek zagotować.

Makaron polać sosem, wymieszać, posypać szczypiorkiem.