Spaghetti z sosem serowym z boczkiem
przepis:
20 dag sera żółtego (ementaler, warmiński)
10 dag wędzonego boczku
2 łyżki masła
kieliszek białego wytrawnego wina
200 ml mleka
200 ml śmietanki
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
łyżka posiekanego szczypiorku
40 dag spaghetti
Pieprz osączyć z zalewy, przelać na sitku wodą.
Makaron ugotować, odcedzić.
Sery zetrzeć na tarce.
Boczek pokroić w kostkę.
W rondlu stopić masło, wlać wino, mleko i śmietanę, wymieszać , zagotować.
Wsypać sery, gotować 2-3 minuty na małym ogniu mieszając, dodać zielony pieprz i gałkę muszkatołową.
Wrzucić boczek zagotować.
Makaron polać sosem, wymieszać, posypać szczypiorkiem.