Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa kalafiorowa z parmezanem

przepis:

kalafior

1 mała cebula

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

100 ml białego wytrawnego wina (niekoniecznie)

700 ml wywaru warzywnego

200 ml smietanki

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 sok z cytryny

6 łyżek startego parmezanu.

Kalafior podzielić na  różyczki, opłukać.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle w garnuszku.

Dodać mąkę i krótko podsmażyć.

Dolać wino, wywar  z warzyw i śmietankę oraz  kalafior.

Gotować ok 20 min.

Zupę przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Kilka różyczek kalafiora  odłożyć, a pozostałą część zmiksować.

Bezpośrednio przed podaniem zupę jeszcze raz zagotować, dodać parmezan, różyczki kalafiora.

Na talerzu zupę można  udekorować dodatkowo  stróżkami parmezanu.