Zupa kalafiorowa z parmezanem
przepis:
kalafior
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
100 ml białego wytrawnego wina (niekoniecznie)
700 ml wywaru warzywnego
200 ml smietanki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sok z cytryny
6 łyżek startego parmezanu.
Kalafior podzielić na różyczki, opłukać.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle w garnuszku.
Dodać mąkę i krótko podsmażyć.
Dolać wino, wywar z warzyw i śmietankę oraz kalafior.
Gotować ok 20 min.
Zupę przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Kilka różyczek kalafiora odłożyć, a pozostałą część zmiksować.
Bezpośrednio przed podaniem zupę jeszcze raz zagotować, dodać parmezan, różyczki kalafiora.
Na talerzu zupę można udekorować dodatkowo stróżkami parmezanu.