Pory faszerowane mięsem mielonym
przepis:
wieprzowe mięso mielone
bułka, jajko, sól, pieprz
grube pory
szczypiorek
przecier pomidorowy
czerwona papryka
Do mięsa mielonego dodać jajko, odciśniętą (wcześniej namoczoną w wodzie) bułkę, sól, pieprz. Dobrze wyrobić.
Odkroić zielone części pora.
Liście pora naciąć wzdłuż i delikatnie zdjąć, tak aby ich nie przerywać.
Zagotować wodę z solą i odrobiną cukru, sparzyć w niej liście pora i szczypiorek.
Liście rozlożyć, zawinąć w nie mięso mielone. Ruloniki związać szczypiorkiem.
Zagotować niewielką ilość wody z dodatkiem kostki rosołowej, przecieru pomidorowego i pokrojonej w kostkę czerwonej papryki. Ruloniki porowe gotować w sosie 15 min.
Sos posolić , dodać pieprz i zagęścić mąką.