Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pory faszerowane mięsem mielonym

przepis:

wieprzowe mięso mielone

bułka, jajko, sól, pieprz

grube pory

szczypiorek

przecier pomidorowy

czerwona papryka

Do mięsa mielonego dodać jajko, odciśniętą (wcześniej namoczoną w wodzie) bułkę, sól, pieprz. Dobrze wyrobić.

Odkroić zielone części pora.

Liście pora naciąć wzdłuż i delikatnie zdjąć, tak aby ich nie przerywać.

Zagotować wodę z solą i odrobiną cukru, sparzyć w niej liście pora i szczypiorek.

Liście rozlożyć, zawinąć w nie mięso mielone. Ruloniki związać szczypiorkiem.

Zagotować niewielką ilość wody z dodatkiem kostki rosołowej, przecieru pomidorowego i pokrojonej w   kostkę czerwonej papryki. Ruloniki porowe   gotować w sosie 15 min.

Sos  posolić , dodać pieprz i zagęścić mąką.