przepis:
2 płaty soli
kawałek łososia
sól, pieprz, sok z cytryny
Ryby opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Solę przekroić wzdłuż na połówki.
Łososia podzielić na mniejsze kawałki, oczyścić z ości.
Kawałki łososia zawinąć w płaty soli, spiąć wykałaczkami.
Roladki ugotować nad parą (15 min).
Gotowe polać sosem koperkowym
Sos koperkowy:
zielony koperek
1 łyżka masla
1 łyżka mąki
1/2 szklanki śmietany 30%
sól, pieprz
sok z cytryny
Koperek opłukać, osuszyć, posiekać.
Masło rozpuścić, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc.
Dodać śmietanę, posolić, dodać pieprz, sok z cytryny i koperek.