Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Drożdżowe ciasto z morelami i masą serowo-budyniową

przepis:

 .

Na  rozwałkowane  w prostokąt ciasto  drożdżowe wyłożyć masę budyniowo-serową i kawałki moreli.

Ciasto zrolować, pokroić  na kawałki i  pionowo ustawić je w tortownicy.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia ,  posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem, a następnie piec w  piekarniku ok 40 min. w  temp 180 C.

Masa serowo-budyniowa

Budyń waniliowy ugotować w mniejszej ilości  mleka.  Zamiast 0,5 l  mleka ja dałam 1,25 szklanki.

Kiedy ostygnie dodać  biały tłusty ser. Dobrze wymieszać.

 .