Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Polędwica wieprzowa z podgrzybkami i suszonymi pomidorami

przepis:

1 polędwica wieprzowa

 ok 0,5 kg świeżych podgrzybków

natka pietruszki

2  łyżki masła

0,5 szklanki śmietanki  30%

cebula

1 ząbek czosnku

4 płaty suszonych pomidorów

sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

olej do smażenia polędwicy

Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki,  dobrze opłukać.

Plastry pomidorów zalać wrzątkiem, odcedzić i pokroić.

Polędwicę oczyśćić z błon, umyć , osuszyć, pokroić na plastry (ok 2 cm) i lekko zbić trzonkiem noża.

Mięso posolić, oprószyć pieprzem i mąką, a następnie usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, zdjąć z patelni i  odstawić w ciepłe miejsce.

Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać  grzyby, doprawić solą, pieprzem dodać ziele angielskie,  listek laurowy i ząbek czosnku przeciśniety przez praskę.

Grzyby dusić  chwilę we własnym sosie, po czym dodać pokrojone pomidory, śmietankę i mięso. Dusić do miękości, w razie potrzeby  podlewając wodą.

Do gotowej  potrawy dodać posiekaną natkę pietruszki.