Lasagne ze szpinakiem, ricottą i bazyliowym pesto
przepis:
10 dag ricotty
5 brykiecików mrożonych liści szpinaku
8 łyżek utartego parmezanu
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
sól, pieprz do smaku
ser wędzony pokrojony w kostkę
4 płaty lasagnii
Blaty lasagnii obgotować.
Liście szpinaku wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i ugotować. Następnie dobrze odcisnąć z wody, pokroić.
Serek ricotta rozkruszyć, dodać szpinak, 5 łyżek parmezanu, czosnek, sól i pieprz.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wykładać warstwy lasagnii.
Blat posmarować sosem beszamelowym, następnie dać ricottę ze szpinakiem, posypać tartym parmezanem i kostkami sera wędzonego.....
Wierzch lasagnii polać pozostałym sosem beszamelowym i posypać parmezanem.
Zapiekać w piekarniku ok. 40 min w temp. 180º C.
Sos beszamelowy z pesto:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
5 łyżek pesto alla genovese
Masło rozgrzać w rondelku , dodać mąkę, chwilę przesmażać (nie zrumienić), dolać mleko.
Gotować aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
Po przestudzeniu do sosu dodać pesto, wymieszać.
.
Za drugim razem dałam więcej pesto.... było lepsze :)