Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Lasagne ze szpinakiem, ricottą i bazyliowym pesto

przepis:

10 dag ricotty

5 brykiecików mrożonych liści szpinaku

8 łyżek utartego parmezanu

1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę

sól, pieprz do smaku

ser wędzony pokrojony w kostkę

4 płaty lasagnii

Blaty lasagnii obgotować.

Liście szpinaku wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i ugotować. Następnie dobrze odcisnąć z wody, pokroić.

Serek  ricotta rozkruszyć, dodać szpinak, 5 łyżek parmezanu, czosnek, sól i pieprz.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wykładać warstwy lasagnii.

Blat  posmarować sosem beszamelowym, następnie dać  ricottę ze szpinakiem, posypać tartym parmezanem i kostkami sera wędzonego.....

Wierzch lasagnii polać pozostałym sosem beszamelowym i  posypać parmezanem.

Zapiekać w piekarniku ok. 40 min w temp. 180º C.

Sos beszamelowy z pesto:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

1 szklanka mleka

5 łyżek pesto alla genovese

Masło  rozgrzać w rondelku , dodać mąkę, chwilę przesmażać (nie zrumienić), dolać mleko.

Gotować aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

Po przestudzeniu do sosu dodać pesto, wymieszać.

 .

 Za drugim razem dałam więcej pesto....  było lepsze :)