Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sernik z mascarpone i serka Capri na zimno

przepis:

25 dag serka mascarpone

22 dag serka Capri

0,75 szklanki śmietanki kremowej

sok z połowy cytryny

0,75  szklanki  curu pudru (ilość można dostosować do swojego smaku)

1,5 łyżki żelatyny

0,5 szklanki wody

ok. 10 dag mielonych migdałów

1-2 łyżki masla

1-2 łyżki cukru pudru

1-2 łyżki amaretto lub kilka kropel zapachu migdałowego

truskawki do przybrania

Migdały i cukier puder wymieszać z rozpuszczonym masłem, dodać amaretto.

Masę migdalową rozłożyć równomiernie  na spodzie tortownicy i dobrze ugnieść.

 Serki i śmietankę dokładnie zmiksować, dodać cukier, sok z cytryny, a na koniec żelatynę rozpuszczoną w wodzie.

Masę serową wyłożyć na migdałowy  spód, przybrać truskawkami .

Truskawki nie będą spadaly z ciasta jeśli "umocujemy" je na wierzchu tężejącą żelatyną lub galaretką.

Ja rozpuszczam 1 łyżeczkę  żelatyny w pół szklanki wody  z dodatkiem cuku i soku z cytryny  (do smaku).

Sernik ma kremową konsystencję. Nie jest  zbytnio usztywniony dodatkiem żelatyny. :D