Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Spaghetti z rukolą, cukinią i suszonymi pomidorami

przepis:

6 dag suszonych pomidorów

2 ząbki czosnku

1 łyżka orzeszków piniowych

1 łyżka  oliwy

sok z cytryny

10 dag rukoli

mała cukinia

sól, pieprz

1/2 szklanki bulionu warzywnego

Suszone pomidory sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić w paseczki.

Czosnek pokroić w plasterki.

Cukinie pokroić w  cienkie słupki.

Rukolę przebrać, usunąć grube ogonki, opłukać i osuszyć.

Orzeszki piniowe podgrzać  na suchej patelni.

Do orzeszków dolać oliwę, dodać czosnek, cukinię, pomidory. Chwilę podsmażać, a potem  dolać sok z cytryny, bulion warzywny, dodać sól, pieprz do smaku i gotować kilka minut.

Następnie do warzyw dodać  ugotowany al dente makaron, wymieszać, a przed podaniem dodać rukolę.

Posypać wiórkami parmezanu.