Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Imbirowo-cynamonowy jabłecznik z mascarpone

przepis:

 .

5 jabłek

5 dag rodzynek

1 łyżeczka  mielonego cynamonu

1 łyżeczka  mielonego imbiru

5 dag posiekanych orzechów laskowych

3 łyżki cukru

sok  z połowy cytryny

otarta skórka cytrynowa

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, opłukać. Pokroić na ćwiartki, a następnie  w płatki. Skropić sokiem z cytryny.

Rodzynki namoczyć  w ciepłej wodzie , a następnie odsączyć.

Jabłka wymieszać z rodzynkami, orzechami, skórką cytrynową, imbirem, cynamonem i cukrem.

Kruche ciasto  rozwałkować i  wyłożyć  nim tortownicę.

Na ciasto  nałożyć jabłka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 1 godziny.

Po upieczeniu ciasto ostudzić.

200 ml śmietany kremowej ubić, dodając  do smaku cukier puder i zapach waniliowy.

Ubitą śmietanę wymieszać z serkiem mascarpone (25 dag).

Masę z serka wyłożyć na gotowy jabłecznik.