Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sernik z cynamonowymi jabłkami

przepis:

Sernik był efektem zagospodarowania "resztek" poniewierających się w  zamrażarce.

kawałek ciasta kruchego na spód tortownicy

pól małej puszki masy makowej

4-5 jabłek

płatki migdałowe

3 łyżki  cukru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki , a później w plasterki.

Następnie jabłka wrzucić na patelnię, dosypać cukier i dusić do momentu aż będą miękkie. Nie powinny się rozpaść. Ja użyłam  jabłek. gatunku Champion.

Dosypać cynamon. Jeśli w trakcie duszenia  sok z jabłek wyparuje, dolać trochę wody.

0,5 kg serka waniliowego

3 jajka

3 łyżki budyniu waniliowego

0,5 szklanki cukru - ilość cukru można zmienić według smaku i uznania.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać , ciągle miksując po łyżce ser,  a na koniec proszek budyniowy.

Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Na to położyć warstwę maku z puszki i wylać masę serową.

Sernik piec ok. 1 godziny w temp. 180 C.

Na 10-15 min. przed końcem pieczenia sernik wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim warstwę z jabłek i posypać płatkami migdałowymi.