Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Zupa z czerwonej soczewicy z curry

przepis:

1 ząbek czosnku

1 cebula

20 dag czerwonej soczewicy

1 łyżka  masła

2 łyżeczki curry

1 l bulionu

orzeszki pistacjowe

sól, pieprz

śmietana

Czosnek i cebulę obrać, drobno pokroić.

Soczewicę opłukać w zimnej wodzie i dobrze odsączyć.

Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cebulę, czosnek,  dusić do zeszklenia.

Następnie dodać soczewicę ,  curry  i  podsmażać razem ok 2 min.

Do soczewicy dolać  gorący bulion , gotować ok. 20 min.

Zupę zmiksować, dodać sól i  pieprz.

Gotową zupę udekorować pokruszonymi pistacjami i śmietaną.