Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Piernikowe tiramisu

przepis:

 .

1 serek mascarpone

250 ml śmietanki kremowej

4 łyżki cukru pudru

 6 pierników  katarzynek (bez polewy)

cynamon

100 ml kawy

25 ml grappy

Do zaparzonej kawy dodać grappę.

Śmietanę ubić z cukrem, wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone.

Pierniki pokroić na kawałki.

Na dnie pucharków ułożyć warstwę pierników, skropić  je kawą  z grappą.

Pierniki przykryć warstwą kremu  z mascarpone.  Następnie położyć znowu warstwę pierników skropionych kawą z alkoholem, a na nie wyłożyć resztę kremu.

Deser posypać cynamonem i  schłodzić w lodówce.

 .