Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Peklowana i pieczona szynka

przepis:

1,5  kg mięsa od szynki

50 g soli peklowej

0,5 l wody

po kilka ziarenek pieprzu czarnego i  ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

4 ząbki czosnku

Wodę przegotować i ostudzić, rozpuścić w niej sól peklową.

Do zalewy dodać przyprawy.

Mięso ułożyć w glinianym garnku i zalać  przygotowanym roztworem. Garnek przykryć i wstawić do lodówki.

Każdego dnia mięso okręcać.

Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, osuszyć, naszpikować ząbkami czosnku, związać ściśle bawełnianą nicią.

W brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć szynkę ze wszystkich stron, podlać wodą, przykryć i wstawić do piekarnika.

Piec w dość niskiej temperaturze (temp. pieczeni nie powinna przekraczać temp. 85° C.) ok 1,5 godziny.