Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pizzo-tarta ze szparagami i serem ricotta

przepis:

Ponieważ nie  przepadam  za bardzo za tartą na kruchym spodzie  zrobiłam ją na cieście drożdżowym.

25 dag mąki

2,5 dag  świeżych drożdży

150 ml ciepłej wody

1/2  łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

2 łyżki oliwy

Do zrobienia tarty szparagowej wykorzystałam połowę zarobionego ciasta.

.

Na nadzienie:

0,5 kg zielonych szparagów

10 dag  sera ricotta

2 łyżki utartego parmezanu

1 jajko

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

liście bazylii z kilku gałązek

Szparagi obrać, pokroić skośnie na 2-3 cm kawałki,  a następnie obgotować  krótko w osolonej wodzie.

Obgotowane szparagi zblanszować w zimnej wodzie i  dobrze odsączyć na sitku.

Listki bazylii pokroić wymieszać z ricottą, parmezanem  i jajkiem.

Masę serową doprawić solą, pieprzem i gałką.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, uformować na brzegu grubszy wałek.

Na ciasto wyłożyć mas serową, a na niej rozłożyć szparagi.

Tartę piec  ok. 30 min. w temp. 200º C.

 .