Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Ciasto drożdżowe z jagodami

przepis:

 .

0,5 kg maki

0,5 szklanki cukru

1 jajko

1 żółtko

1 szklanka mleka

5 dag drożdży

2 łyżki masła

2 łyżki  smalcu

szczypta soli

zapach pomarańczowy

10 dag jagód

 .

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli.

Masło i smalec roztopić.

Jajko, żółtko i cukier  ubić na puszystą pianę.

Mleko lekko podgrzać.

Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i rozprowadzić w pół szklanki ciepłego mleka.

Kiedy drożdże wyrosną dodać je do mąki.

Następnie dodać ubite jajka, mleko i dobrze wyrobić ciasto.

Kiedy ciasto jest już dostatecznie wyrobione  dodać roztopiony tłuszcz i zapach pomarańczowy.

Wykorzystałam połowę ciasta. Reszta  powędrowała do zamrażalnika.

Ciasto rozwałkować, skropić resztą tłuszczu i posypać równomiernie jagodami.

Zwinąć jak roladę, ułożyć w foremce z kominem, naciąć w kilku miejscach i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min.