Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Marmurkowa babka drożdżowa z wiśniami

przepis:

 .

1 jajko

1 żółtko

3 łyżki kakao

30 dag mąki

0,5 szklanki cukru

1 szklanka mleka

szczypta soli

6 dag masła

4 dag drożdży

szklanka wiśni mrożonych

 .

 .

Wiśnie rozmrozić.

Zarobić ciasto drożdżowe.

1/3 ciasta wymieszać z kakao.

Ciasta rozwałkować, ciemne ciasto ułożyć na białym. Ciasto zwinąć jak kopertę, rozwałkować, zwinąć jeszcze raz, rozwałkować ponownie, zwinąć, rozwałkować.

 .

Rozwałkowany prostokąt  ciasta posmarować roztopionym masłem, ułożyć na nim wiśnie, zwinąć i ułożyć w foremce do babki.

Odstawić do wyrośnięcia.

 .

Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, wstawić je do gorącego piekarnika i piec 30-40 min.

 .