Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Dyniowo-ziemniaczane kluseczki

przepis:

 .

30 dag ugotowanych uduszonych ziemniaków

3 łyżki przecieru z dyni muscat de provence

1 łyżka tartego sera grana padano

5 łyżek mąki ziemniaczanej

sól

masło

kilka listków szałwii

 .

Ziemniaki wymieszać z dynią, serem, dodać mąkę ziemniaczaną, sól. Dokładnie wyrobić ciasto.

Ciasto uformować w wałeczki, a następnie kroić na ukos kluseczki tak jak kopytka.

Kluski wrzucić na gotującą się, osoloną wodę. Kiedy wypłyną wyłowić łyżką cedzakową.

Kluseczki na talerzu polać masłem szałwiowym. Można posypać też tartym serem grana padano.