Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pierś z kurczaka ze śliwkami

przepis:

 .

2 piersi z kurczaka

10 śliwek suszonych

2 łyżeczki suszonego rozmarynu

1 czerwona cebula

sól, pieprz

200 ml czerwonego wytrawnego wina

olej do smażenia

Piersi opukać, osuszyć, ponacinać nożem z wierzchu.

Oprószyć solą i pieprzem, posypać rozmarynem. Odstawić  na noc do lodówki.

Cebulę pokroić w piórka.

Olej rozgrzać , zeszklić na nim cebulę, a następnie z obu stron obsmażyć piersi.

Do mięsa dodać wino i dusić do miękkości. Pod koniec dodać śliwki.