Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Łosoś z sosem kaparowo-cytrynowym

przepis:

2 dzwonka łososia (ok. 300 g)

1 łyżka masła

0,5 szklanki śmietanki 30 %

sok z połowy cytryny

kilka marynowanych  owoców kaparów

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

sól, pieprz

Rybę obrać ze skóry, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem.

Kawałki ryby gotować na parze przez ok. 15 min.

 .

Sos:

Kapary pokroić w plasterki.

W rondelku roztopić masło. Dodać natkę pietruszki, kapary, śmietankę. Zagotować.

Doprawić sokiem z cytryny , solą i pieprzem.

Sosem polać ugotowana rybę.