Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Bakłażan panierowany serem grana padano

przepis:

1 mały bakłażan

1 jajko

2 łyżki mąki pszennej

10 dag utartego sera grana padano

sól, pieprz

olej lub oliwa do smażenia

Bakłażan pokroić w plastry ok. 1cm.

Plastry posolić, odstawić na pół godziny. 

Następnie bakłażan odcisnąć, osuszyć bibułą, oprószyć pieprzem, mąką, obtoczyć w roztrzepanym jajku i  utartym serze.

Plastry bakłażana smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podać z sosem czosnkowo-jogurtowym.

Sos jogurtowo-czosnkowy:

200 ml gęstego naturalnego jogurtu

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

1 łyżka oliwy z oliwek

Jogurt wymieszać ze zmiażdżonym  czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą.