Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Piersi z kurczaka w winie

przepis:

 .

1 pierś z kurczaka

1 czerwona cebula

1 ząbek czosnku

o,5 szklanki pomidorków cherry

0,5 łyżeczki suszonego tymianku

0,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina

olej do smażenia

sól, pieprz

 .

Pierś opłukać, osuszyć, pokroić plastry, lekko zbić, oprószyć solą i pieprzem.

Cebulę pokroić na piórka.

Czosnek drobno posiekać.

Pomidorki pokroić na połówki.

Patelnię rozgrzać (bez tłuszczu), ułożyć na niej skórką do góry połówki pomidorków. Podpiec, a następnie zdjąć z patelni.

W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek.  Wyjąć ją  z garnka, a na pozostałym  oleju obsmażyć z obu stron kawałki mięsa.

Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, pomidorki, podlać winem i dusić do miękkości.

W trakcie duszenia dodać sól, pieprz i tymianek.