Piersi z kurczaka w winie
przepis:
.
1 pierś z kurczaka
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
o,5 szklanki pomidorków cherry
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
0,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina
olej do smażenia
sól, pieprz
.
Pierś opłukać, osuszyć, pokroić plastry, lekko zbić, oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę pokroić na piórka.
Czosnek drobno posiekać.
Pomidorki pokroić na połówki.
Patelnię rozgrzać (bez tłuszczu), ułożyć na niej skórką do góry połówki pomidorków. Podpiec, a następnie zdjąć z patelni.
W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Wyjąć ją z garnka, a na pozostałym oleju obsmażyć z obu stron kawałki mięsa.
Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, pomidorki, podlać winem i dusić do miękkości.
W trakcie duszenia dodać sól, pieprz i tymianek.