Sezamowe naleśniki z musem ze słodkich ziemniaków
przepis:
300 g słodkich ziemniaków
szczypta soli
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru
Ziemniaki opłukać, pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm.
Ziemniaki zawinąć w aluminiową folię, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C. Piec 30-40 min.
Po wyjęciu z piekarnika ziemniaki obrać, zmiksować w melakserze.
Dodać cukier, sól, cynamon.
1 szklanka mleka
0,5 szklanki maślanki
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki sezamu
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
olej do smażenia
Mleko, maślankę i jajko wymieszać, dodać przesianą mąkę, sól i cukier. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać sezam, wymieszać. Gotowe ciasto odstawić na pół godziny.
Naleśniki smażyć z obydwu stron na rozgrzanej patelni posmarowanej niewielką ilością oleju.
Gotowe naleśniki posmarować musem ze słodkich ziemniaków, złożyć w chusteczkę, a następnie polać jogurtem.