Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Sezamowe naleśniki z musem ze słodkich ziemniaków

przepis:

300 g słodkich ziemniaków

szczypta soli

0,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżka cukru

Ziemniaki opłukać, pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm.

Ziemniaki zawinąć w aluminiową folię, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C. Piec 30-40 min.

Po wyjęciu z piekarnika ziemniaki obrać, zmiksować w melakserze.

Dodać cukier, sól, cynamon.

1 szklanka mleka

0,5 szklanki maślanki

1 szklanka mąki pszennej

1 jajko

3 łyżki sezamu

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

olej do smażenia

Mleko, maślankę i jajko  wymieszać, dodać przesianą mąkę, sól i cukier. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać sezam, wymieszać.  Gotowe ciasto odstawić na pół godziny.

Naleśniki smażyć z obydwu stron na  rozgrzanej patelni posmarowanej niewielką ilością oleju.

Gotowe naleśniki posmarować musem ze słodkich ziemniaków, złożyć w chusteczkę, a następnie polać jogurtem.