Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Kalafior z soczewicą

przepis:

2 ziemniaki

kilka różyczek kalafiora

1 szklanka ugotowanej czarnej soczewicy 

1 marchew

biała część pora

1 ząbek czosnku

1 łyżka oleju

100 ml mleka kokosowego

1 łyżeczka tandoori

1 łyżeczka kurkumy

sól

pieprz

250 ml wody lub bulionu warzywnego

Warzywa obrać i  opłukać.

Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w półtalarki.

Por pokroić w krążki.

Kalafior podzielić na mniejsze różyczki.

W garnuszki rozgrzać olej zeszklić na nim por i zmiażdżony ząbek czosnku, dodać marchew, ziemniaki, kalafior i soczewicę.

Chwilę razem przesmażać, a następnie dodać sól, pieprz, kurkumę, tandoori oraz dolać wodę i mleko kokosowe.

Warzywa gotować aż zmiękną.