Polędwica wieprzowa duszona z boczniakami i cukinią
przepis:
1 polędwica wieprzowa
1 mała cukinia
250 g boczniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
olej do smażenia
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka przecieru pomidorowego
100 ml śmietany 30%
Polędwicę opłukać, osuszyć, pokroić w plastry, lekko zbić i oprószyć solą i pieprzem.
Cukinię opłukać, pokroić w słupki.
Boczniaki opłukać, usunąć z nich twarde ogonki, kapelusze pokroić na paski.
Na patelni rozgrzać olej obsmażyć na nim z obu stron mięso, a następnie odłożyć je do garnka.
Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę, odłożyć ją do mięsa.
Do mięsa dolać wodę, tak aby było przykryte, dodać sól, pieprz, tymianek, zmiażdżony ząbek czosnku i dusić.
W tym czasie na patelni podsmażyć boczniaki, dodać je do mięsa.
Cukinię także przesmażyć i dodać do mięsa.
Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy.
Sos zagęścić mąką i dodać śmietanę.