Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Polędwica wieprzowa duszona z boczniakami i cukinią

przepis:

1 polędwica wieprzowa

1 mała cukinia

250 g boczniaków

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka suszonego tymianku

sól, pieprz

olej do smażenia

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka przecieru pomidorowego

100 ml śmietany 30%

Polędwicę opłukać, osuszyć, pokroić w plastry, lekko zbić i oprószyć solą i pieprzem.

Cukinię opłukać,  pokroić w słupki.

Boczniaki opłukać, usunąć z nich twarde ogonki, kapelusze pokroić na paski.

Na patelni rozgrzać olej obsmażyć na nim z obu stron mięso, a następnie odłożyć je do garnka.

Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę, odłożyć ją do mięsa.

Do mięsa dolać wodę, tak aby było przykryte, dodać sól, pieprz, tymianek, zmiażdżony ząbek czosnku i dusić.

W tym czasie  na patelni  podsmażyć boczniaki, dodać je do mięsa.

Cukinię także przesmażyć i dodać do mięsa.

Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy.

Sos zagęścić mąką i dodać śmietanę.