Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Pasta z czerwonej soczewicy

przepis:

0,5 szklanki czerwonej soczewicy

0,5 czerwonej papryki

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka cząbru

0,5 małej łyżeczki  chili

oregano

1 łyżka przecieru pomidorowego

olej

Z papryki usunąć nasiona, pokroić ją w drobną kostkę.

Cebulę i czosnek również pokroić.

Na patelni rozgrzać olej zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać paprykę i soczewicę.

Wszystko razem przez chwilę smażyć mieszając, po czym dodać szklankę wody i dusić  aż soczewica się ugotuje.

Masę doprawić solą, pieprzem, papryką i chili oraz dodać przecier pomidorowy i cząber.  Pastę przesmażyć, odparowując nadmiar wody.