Ta strona używa pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Dowiedź się więcej. [x]

Naleśniki nadziewane cukinią zapiekane pod beszamelem

przepis:

Naleśniki:

1 jajko

0,5 szklanki mleka

3 łyżki zimnej wody

3-4 łyżki pszennej mąki

szczypta soli

masło klarowane do smażenia naleśników

 

Jajko ubić z mlekiem i wodą.

Do masy jajecznej dodać mąkę i sól, dobrze wszystko  zmiksować.

Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.

Z ciasta upiec cienkie naleśniki. Z tych proporcji powinno wyjść 6 naleśników.

Farsz do naleśników:

2  młode cukinie

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju

sól, pieprz

2-3 łyżki przecieru pomidorowego

 

Cukinie opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim cukinię. Dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek.

Kiedy cukinia zmięknie dodać przecier pomidorowy.

Na naleśnikach rozłożyć farsz, zwinąć je w rulony, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Naleśniki polać sosem beszamelowym i posypać serem.

 

Sos beszamelowy:

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka masła

250 ml mleka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

2 łyżki posiekanych listków bazylii

3 łyżki utartego sera grana padano

 

Masło roztopić w garnuszku, przesmażyć na nim mąkę, dodać mleko.

Zagotować mieszając, aby nie było grudek.

Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Do sosu dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, a na koniec posiekaną bazylię.

Naczynie z naleśnikami wstawić do piekarnika nagrzanego do  temp. 180º st.  i zapiekać przez ok. 30 min.