Dorsz z pieczarkami , papryką i porem
przepis:
300 g filetów z dorsza200 g brązowych pieczarek
biała część pora
0,5 czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka oleju
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
sok z cytryny
sól, pieprz
Pieczarki opłukać i pokroić w talarki.
Por pokroić w krążki.
Paprykę pokroić w paseczki.
Rybę pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim por i paprykę, dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę.
Do pieczarek dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, tymianek i zmiażdżony ząbek czosnku oraz niewielką ilość wody.
Kawałki ryby ułożyć w pieczarkach, oblać sosem pomidorowym i dusić ok. 10 min.